Разчитане на кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот julietaa » Пет Юни 02, 2017 6:26 pm

Много ви благодаря за изчерпателния отговор и отделеното време.
Относно кръвните изследвания...притесних се когато през месец декември дойдоха от трудовата медицина и ни пуснаха ПКК. Тогава получих следните резултати:
хемоглобин 114, еритроцити-4.51, МCV-85.1, MCH-25.3, MCHC-297.
През месец януари отново пуснах ПКК. Тогава резултатите бяха- хемоглобин -118, еритроцити-4.60, МCV-83.4, MCH-25.7, MCHC-308, RDW 14.9%.Тогава пуснах и желязо -12,1
Последните резултати от месец май са: хемоглобин -123, еритроцити-4.81, МCV-76, MCH-25.5, MCHC-337, RDW 17.7%., желязо- 15, жск- 52,6.

Изследванията са пускани в три различни лаборатории, една в София и две в провинцията, но реф.стойности са почти еднакви( посочените в предишния пост)затова не ги цитирам отново. Прави ми впечатление, че хемоглобина се вдига, еритроцитите също. МCV-пада,MCH-остава без промяна, MCHC-се вдига, RDW- също.

Сравних тези резултати със стари изследвания от няколко години назад, винаги са били в норма. Затова се чудя на какво може да се дължат тези показатели под нормата...Пия от време на време сок от червено цвекло, който покачва хемоглобина, ям месо и не се ограничавам от нищо. Прекалявам със сигурност със сладките лакомства-вафли, шоколади и т.н но не е от сега:-) Менструацията ми винаги е била доста обилна.
През годините не съм променила начина на хранене,винаги съм била с нормално тегло. Не ми е известно да имам някакви заболявания...
Дали е възможно да е от стрес или от това, че по време на работа се налага почти всекидневно да пътувам по планински терени с висока надморска височина? За друго по различно през последните 6 месеца не се сещам...

Извинявам се ако ви досаждам и ви притеснявам, но силно се надявам да ми отговорите.
Поздрави.
julietaa
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Май 29, 2017 4:29 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Юни 06, 2017 2:12 pm

Здравейте,
Възможна е някаква адаптивна реакция към промененото количество кислород/надморска височина, но ако става въпрос за нашите планини, това по-скоро би било някаква екзотика. Въпреки нормалното серумно желязо/жск, най-вероятно поради обилните менструации, имате някакъв дискретен дисбаланс в метаболизма на желязото. Хемоглобинът/средното съдържание на хемоглобин в еритроцитите и общият брой на еритроцитите се повишава - това означава, че организмът "произвежда" кръвни клетки. "Производството" обаче, при вас най-вероятно е свързано с по-голяма потребност от "суровнина" (желязо, фолиева киселина, вит. б12), която или "губите" от някъде (обилен мензис, хормонален дисбаланс или всички споменати вече причини), или не го внасяте в достатъчно за индивидуалните ви потребности количества. Важното е, че се качва хемоглобина - другите параметри обикновено го следват. Проверете статуса на щитовидната жлеза, както и другите консулти/тестове посочени от мен. Ако приемате комбиниран препарат с желязо/фолиева к-на и вит. Б12 за около месец + 5-6 дни по време на всеки цикъл, най-вероятно следващите резултати ще са ок.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1897
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот julietaa » Вто Юни 06, 2017 3:29 pm

Много ви благодаря за отговора!
Приятен ден!
julietaa
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Май 29, 2017 4:29 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот denicaga » Съб Юли 29, 2017 2:12 pm

моля много за мнение за тези резултати,
мама не се чувства никак добре
HGB 132 g/L M 130-180 Ж(F) 120-160
HCT 0.38 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
RBC 3.8 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
MCV H 100.8 fl 80-97
MCH H 35 pg 26.0-32.0
MCHC 347 g/L 320-360
RDW-CV H 0.17 % 0,11-0,16
RDW_SD H 60.2 fl 37-54
WBC 4.4 G/L 3.5-10.5
NEUT% 0.57 % 0,40-0,70
MXD% 0.11 % 0,01-0,19
LYM% 0.32 % 0,20-0,40
NEUT# 2.5 G/L 2,1-6.9
MXD# 0.5 G/L 0.0-1.4
lYM# 1.4 G/L 1.1-3,8
PLT 256 G/L 140-440
MPV 8.8 fL 8.0-12.0
PDW 10.9 fl 9,40-18,00
P_LCR 0.18 0.001-0.450
denicaga
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Юли 29, 2017 2:11 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Съб Сеп 02, 2017 3:53 pm

Здравейте,
Извинявайте за позакъснелия отговор, но не бях на разположение 2 месеца.
В посочените кръвни тестове няма патология.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1897
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Maria1979 » Чет Сеп 07, 2017 4:12 pm

Здравейте! Моля да ми кажете дали всичко е наред с кръвната ми картина, виждам че има 3 неща, които не са в норми /СУЕ, MCH и холестерол/ Изследванията ми са пуснати профилактично, на 38 години съм - жена. Много Ви благодаря!


Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Витамин В12/Vitamin B12 223.8 pg/ml 191-663



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

ПКК
LYM/Лимфоцити 1.8 G/L 0,600-3.40
RBC/Еритроцити 4.12 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
HGB/Хемоглобин 138 g/L M 140-180 Ж(F) 120-160
HCT/Хематокрит 0.39 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
MCV/Среден обем на еритроцитите 95.4 fl 76-98
MCHC/Средна концентрация на хемоглобин в еритроцита 351 g/L 300-360
RDW/Девиация на еритроцитите 0.13 0.110-0.160
LYM 0.32 0,10-0,50
MCH/Средно съдържание на хемоглобин в еритроцита 33.5 pg 26.5-32.0
MONO 0.08 0,00-0,12
WBC/Левкоцити 5.5 G/L 3.5-10.5
MPV/Среден обем на тромбоцитите 9.9 fL 5.9-12.2
PLT/Тромбоцити 191 G/L 140-440
MONO/Моноцити 0.4 G/L 0.00-0.90
NEU 0.61 0,37-0,80
NEU/Неутрофили 3.3 G/L 2,0-7.8



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

СУЕ 18 под 15 мм/h



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

ALAT(GPT) 14 U/l < 40

Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

ASAT(GOT) 23 U/l < 40



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Желязо/Iron 21.3 umol/l Мъже:11,6-31,3; Жени:9,0-30,4



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Холестерол/T Cholеsterol 5.61 mmol/l норма<5.2; риск: 5,2-6,2; висок: >6.2



Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности

Триглицериди/Triglycerides 1.09 mmol/l 0.4-1.7
Maria1979
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Сеп 07, 2017 4:07 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Сеп 14, 2017 2:01 pm

Здравейте,
при липса на други рискови фактори като високо кръвно, диабет и т.н посочените стойности не будят притеснения и нямат никакво клинично значение. Може да се вдигне нивото на вит б12 - най-лесно под формата на добавка/назални капки.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1897
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Maria1979 » Пет Сеп 15, 2017 4:14 pm

Благодаря Ви! С ниско кръвно налягане съм, нямам диабет, така че се надявам, че всичко е наред
Maria1979
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Сеп 07, 2017 4:07 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот elica27 » Сря Сеп 20, 2017 10:50 pm

Здравейте...мъжа ми е карал бъбречна криза преди няколко години,в момента е на 26год и започнаха изглежда отново да го наболяват бъбреците...решихме първо да даде кръв и урина и след това с резултатите да отидем при лекар . Ако може да ни кажете,Седимент - Кристали Са оксалати ( Ca oxalates ) Наблюдават се - това изглежда не е добре...много ли е сериозно ?

***** Биохимия пакет ***** ***************
Общ белтък (Total protein) 77.10 g/l 65.00 - 87.00
Албумин (Albumin) 48.40 g/l 35.00 - 52.00
Креатинин (Creatinine) 98.00 µmol/l 30.00 - 105.00
Урея ( Urea ) 4.70 mmol/l 2.50 - 8.30
***** Урина - ОХИ ***** ***************
Урина pH (Urine) 6.0 4.0 - 9.0
Урина - Относително тегло ( Specific gravity ) 1.039 1.001 - 1.040
Урина - Белтък (Protein) Отрицателен
Урина - Глюкоза ( Glucose ) Отрицателен
Урина - Еритроцити,Хемоглобин (Erythrocytes, Hgb.) Отрицателен
Урина - Билирубин ( Bilirubin ) Отрицателен
Урина - Уробилиноген ( Urobilinogen ) Неувеличен
Урина - Нитрити ( Nitrite ) Отрицателен
Урина - Кетони ( Ketones ) Отрицателен
Седимент - Левкоцити ( Sediment WBCs ) 2 на поле < 4
Седимент - Еритроцити ( Sediment RBCs ) 8 на поле < 2
Седимент - Плоски епителни клетки ( SQECs ) <1 на поле < 5
Седимент - Кристали Са оксалати ( Ca oxalates ) Наблюдават се
Хематология
Забележка:
Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности
Пълна Кръвна Картина ( CBC ) Профил * *
WBC ( Левкоцити - бр.) 7.90 x10^9/L 3.50 - 10.50
Ly% (лимфоцити) 38.2 % 14.0 - 46.0
Mo% (моноцити) 6.1 % 3.3 - 10.0
Eos% (еозинофили) 1.5 % 0.3 - 6.2
Baso% (базофили) 0.40 % 0.30 - 1.30
Neu% (неутрофили) 53.8 % 43.0 - 78.0
Ly# (лимфоцити) 3.02 x10^9/L 1.10 - 3.30
Mo# (моноцити) 0.48 x10^9/L 0.20 - 0.70
Eos# (еозинофили) 0.120 x10^9/L 0.001 - 0.400
Baso# (базофили) 0.03 x10^9/L 0.00 - 0.10
Neu# (неутрофили) 4.250 x10^9/L 2.000 - 6.700
RBC ( Еритроцити - бр.) 5.59 x10^12/L 4.40 - 5.90
Hgb ( Хемоглобин ) 166 g/L 135 - 180
Hct ( Хематокрит ) 0.480 L/L 0.390 - 0.500
MCV (ср. обем на еритроцита) 85.9 fL 82.0 - 94.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 29.7 pg 27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 346 g/L 325 - 370
RDW (вариация на ерит. р-ие) 11.9 % 11.5 - 14.1
Plt ( Трoмбоцити ) 261 x10^9/L 150 - 420
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.5 fL 6.1 - 11.5
Pct (Тромбокрит) 2.70 ml/L 1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие) SD 13.4 fL 8.0 - 23.0ериозно ? Това са изследванията му :
elica27
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Сеп 20, 2017 6:21 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Сеп 21, 2017 2:38 pm

Здравейте,
Изследванията са нормални с изключение на тези калциеви кристали. Те могат да са причина за литиаза, но може болката в кръста и да е от друг проблем.
Състоянието е по-скоро обичайно, отколкото някаква екзотика. Добре е да посетите уролог, който да направи ехография и да прецени - лечение, диета, прием на течности и т.н.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1897
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron