Разчитане на кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Апр 06, 2017 3:51 pm

Здравейте,
Лимфо-моноцитоза с понижен брой неутрофили може да означава вирусна инфекция - Ебщайн-Бар вирус, цитомегаловирус и т.н. Еозинофилите обичайно са повишени при алергични процеси (сенна хрема, астма, други алергии), понякога при паразитози. Понякога "раздвижване" в посочените кръвни редици се причинява и от различни медикаменти, а вие имате хронични заболявания и вероятно приемате доста лекарства. Ако нямате оплаквания, най-вероятно се касае за някакво преходно състояние, което едва ли трябва да ви тревожи. Все пак, посетете лекар за преглед по системи и проследяване на променените параметри в динамика след седмица.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1885
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Dalia » Пет Апр 07, 2017 4:19 pm

ZdraveiGP написа:Здравейте,
Туморните маркери не поставят дефинитивно диагноза, а служат за ориентир и по-скоро за оценка на вече извършена онкотерапия. Вашите стойности изглеждат нормални, но не могат категорично да потвърдят или отхвърлят наличие на даден процес. Такива стойности по-скоро не говорят за нещо опасно...... Можете да прочетете повече за комбинацията на ca125 и HE4 маркера и т.нар. индекс ROMA. Това би била по-пълната диагностика.
Поздрави и успех!



Здравейте,

Много благодаря!

Успешен ден!
Dalia
 
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Фев 05, 2017 8:33 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Tanitka88 » Вто Апр 18, 2017 11:55 pm

Здравейте. Аз съм жена, на 28 г. и днес реших да си пусна профилактично ПКК. Ще бъда благодарна, ако ми я разчетете:
Пълна кръвна картина - 22 пок. Профил * *
WBC (левкоцити) 6.06 10^9/L 3.5 - 10.5
RBC ( еритроцити ) 5.48 10^12/l 4.0 - 5.9
HB (хемоглобин) 126 g/L М 135 - 180, Ж 118-160
HCT ( хематокрит) 0.410 l/l М 0.40 - 0.53 Ж 0.36-0.46
MCV 74 fl 80 - 99
MCH 23.0 pg 26.5 - 31.5
MCHC 310 g/l 295 - 365
RDW 16.5 % 11.5 -18
PLT (тромбоцити) 246.0 10^9/L 130 - 380
MPV 6.8 mm^3 11-17
PCT 0.0017 l/l < 0.01
PDW 17.0 % 20 - 68
GRA% 56.3 % 50-75
MON% 9.7 % 3-7
LYM% 30.3 % 25-40
GRA 3.41 10 ^9/L 2.5-7.5
MON 0.59 10^9/L 0.15-0.7
LYM 1.84 10^9/L 1.3-4.0
EO 0.16 x10^9/L 0.0 - 0.5
EO% 2.7 % 0.0 - 6.0
BAS 0.06 x10^9/L 0.0 - 0.13
BAS% 1.00 % 0.0 - 2.0[/size]
Tanitka88
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Апр 18, 2017 11:48 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Апр 20, 2017 12:44 pm

Здравейте,
В посочените стойности няма драматични отклонения - може би се заформя лека анемия - може да проверите стари изследвания за нивото на хемоглобина, MCV/MCH и да увеличите приема на желязосъдържащи животински и неживотински храни, източници на Б12 и фолиева к-на и т.н.
Като цяло са ок.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1885
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот Tanitka88 » Чет Апр 20, 2017 1:04 pm

Благодаря за отговора. В интерес на истината след раждането на сина ми имах анемия, която вече се овладява лека-полека. Бях с хемоглобин под 100, а другите показатели, които са ниски, вунаги са били с такива стойности. Мен малко ме озадачиха стойностите на MON%, защото са малко над нормата.
Tanitka88
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Апр 18, 2017 11:48 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Апр 24, 2017 9:53 am

Tanitka88 написа:Благодаря за отговора. В интерес на истината след раждането на сина ми имах анемия, която вече се овладява лека-полека. Бях с хемоглобин под 100, а другите показатели, които са ниски, вунаги са били с такива стойности. Мен малко ме озадачиха стойностите на MON%, защото са малко над нормата.

Нямат клинично значение в случая, а и това са процентните стойности спрямо общия брой левкоцити. Иначе като бройка са нормални
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1885
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот MindCtrl » Сря Май 17, 2017 4:27 pm

Здравейте, бихте ли могли да разчетете резултатите от тези изследвания и има ли нещо притеснително в тях. Благодаря предварително. Ще болдна нещата, които мен лично ме притесняват.

Hematology
WBC - 7.8 G/L
LYM - 0.36
MID - 0.13
GRAN - 0.51
LYM/лимфоцити - 2.8 G/L
MID/моноцити - 1 G/L
GRAN/гранулоцити - 4 G/L
RBC/еритроцити - 5.26 Т/L
HGB/хемоглобин - 155 g/L
HCT/хематокрит - 0.47 L/L
MCV/среден обем на еритоцита - 88.6 fl
MCH/средно съдържание на хемоглобин в еритроцита - 29.5 pg
MCHC/средна концентрация на хемоглобин в еритроцита - 333 g/L
RDW/девиация на еритроцитите - 0.12 CV
PLT/тромбоцити - 284 G/L
MPV/среден обем на тромбоцитите - 10 fl
PCT/тромбокрит - 0.25 L/L
PDW/Девиация на тромбоцитите - 12.6 %

Biochemistry
HDL-холестерол - 1.13 mmol/l
Tриглицериди - 1.44 mmol/l
Глюкоза - 4.6 mmol/l
Холестерол - 5.29 mmol/l
ALAT(GPT) - 30 U/l
ASAT(GOT) - 22 U/l
Kреатинин - 87 mmol/l

Urine analyse
Белтък в урината - лека опалесц.
Глюкоза - (-)negative
Седимент - масово левк.,пл.еп.кл.
MindCtrl
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Май 17, 2017 4:07 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Май 18, 2017 3:08 pm

Здравейте,
MID/RDW нямат особено клинично значение в случая. HDL е т.нар "добър холестрол", той е добре да е висок, а общия ви холестерол не е значимо повишен - като цяло имате добър липиден профил. От урината - може би данни за наченки на уроинфекция, цистит и т.н....Няма някакви особени отклонение, но е добре да посетите лекар за преглед.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1885
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот julietaa » Пон Май 29, 2017 4:35 pm

Здравейте,
Може ли да коментирате следната кръвна картина?
Жена на 40 г., изследването е пуснато профилактично.
левкоцити- 6,29 (реф.стойност 3,5-10,5)
еритроцити- 4,81 (реф.стойност 4,2-5,4)
хематокрит -0,36 (реф.стойност 0,35-0,55)
хемoглобин - 123 (реф.стойност 120-165)
MCV- 76 (реф.стойност 82-98)
MCH- 25.5 (реф.стойност 28-33)
MCHC-337 (реф.стойност 330-350)
PLT- 228 (реф.стойност 140-490)
RDW-17.7 % (реф.стойност 11,6-14,8)
Глюкоза -5,12 (реф.стойност 3,9,-6,1)
Желязо -15 (реф.стойност 7.2-30)
ЖСК- 52,6 (реф.стойност 49-71)

Притесняват ме MCV, MCH и RDW ? На стари изследвания гледам, че са били в норма тези показатели. Какво е вашето мнение? Благодаря за отделеното време и внимание!
julietaa
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Май 29, 2017 4:29 pm

Re: Разчитане на кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пет Юни 02, 2017 9:56 am

Здравейте,
Множество процеси могат да повлияят обема и натрупването на хемоглобин на еритроцитите, като това не винаги е свързано с патологичен процес. Кръвните клетки и тяхната характеристика са един от най-динамично променящите се параметри в чов.организъм и може би "ден за ден" не си приличат/нямат еднакви стойности. Нормалното серумно желязо и жск не винаги отразяват "запасите" на организма от желязо в тялото. Всичко трябва да се прецени и в контекста на реален преглед и история за евентуални проблеми или клиника на настоящи или минали заболявания - характер на менструацията, наличие на миомни възли, гастрит и други "тихи" възпалителни реакции, хемороиди, друг тип скрито кървене от хран. с-ма, прием на определени лекарства, тип диета (вегетарианство?) и т.н....... При всички положение стойностите ви не са драматично отклонени, може да е временна особеност - имали сте тенденция към анемия, която сте започнали най-вероятно да компенсирате и това е един "междинен" етап. Ако искате да "дълбаете" - консулти с АГ/гастроентеролог/хематолог + тестове за феритин/вит.б12/фолиева к-на, окултно кървене от хран. с-ма + УЗИ к.органи и малък таз. Друг подход е прием на повече червени меса, един жълтък дневно и отделно много зеленчуци/плодове, може и добавка с вит. б12/фолиева к-на/малко желязо и нови тестове след месец. Сигурен съм, че резултатите тогава ще са различни.
успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1885
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

ПредишнаСледваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 4 госта