Краста?!

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Краста?!

Мнениеот coldplay » Съб Юни 26, 2010 7:28 pm

Здравейте!
Преди седмица се събуждах две нощи подред от сърбеж между пръстите на краката и ръцете. На следващия ден се появи на китката един канал, около 2-3 сантиметра, който в края си беше по-дебел (като ухапване от комар, но по-продълговат по форма). Всичко това води към краста, от която се лекувам от 4 дни безуспешно с Акарол. Днес ми излезнаха странни канали около лакътя: :?
http://img63.imageshack.us/img63/5806/p1010013uo.jpg
http://img228.imageshack.us/img228/8107/p1010014l.jpg
http://img231.imageshack.us/i/p1010017c.jpg/
http://img25.imageshack.us/i/p1010015pu.jpg/
От това, което съм чувал за крастата излизат пъпки, а тези са доста по-различни.
Възможно ли е да е някаква алергия? Работя в печатница, така че имам допир до спиртове и бои. :roll:
coldplay
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Юни 26, 2010 7:17 pm

Re: Краста?!

Мнениеот ZdraveiGP » Съб Юни 26, 2010 8:33 pm

Здравейте,
Това, което е на снимките прилича на локална "псевдоалергична реакция" - дали е свързана с "краста" или от нещо друго, не се знае - при вас историята за работа с бои и т.н. усложнява нещата. Възможно е двете неща да са възникнали заедно - акарите да са сенсибилизирали/"очувствили" организма и той да реагира неспецифично на дразнителите от околната за вас среда. Самият "Акарол", боите/спиртовете, с които работите също са доста силни сенсибилизатори и могат да причинят както алергична, така и локална иритативна реакция/дерматит. Лечението с бензил бензоат/Акарол не винаги е ефективно. Често след безнил бензоата, а и поради това "очувствяване" на организма от акарите може да се развие дерматит. Заради това крастата е коварно заболяване - може да прилича на много други кожни заболявания и да се сбърка, може да не се излекува успешно и да се повтори, а може и да се е излекувала, но да се развие остатъчен дерматит. В последния случай, човек вече трябва да лекува дерматита със специфични средства, а не да ползва отново средства против краста. За съжаление понякога е много трудно да се прецени какво точно се случва и много често се повтаря лечението за краста, а то вече не е необходимо и така обикновено се влошава дерматита. Ето защо, състоянието трябва да се прецени от опитен специалист дерматолог.
След проведеното от вас лечение с Акарол, може би има три възможни причини - да не се е касаело за краста, да не сте се излекували още от крастата или да сте се излекувал от крастата, но да сте развили някаква форма на дерматит. Ако не е било краста или сте развил дерматит след лечението за краста, може да се опита с някакъв орален антихистаминов препарат + кортикостероид локално + омазняващо кожата средство/емолиент. Ако е на алергична или контактна основа, това ще облекчи сърбежа и възпалението. Ако е повтаряте крастата, това няма да излекува причината, т.е. ако се касае за неизлекувана краста се нуждаете от повтаряне на антиакарозното/скабицидно лечение. По-ефективни от бензил бензоата са препаратите на основата на перметрин крем 5%, но в България те рядко се намират. Все пак може да проверите в аптеките. Има перметрин под формата на шампоан за въшки, който е с малко по-слаба концентрация 1%, но също може да се използва за измиване на тялото. Други средства са на основата на линдан, ивермектин, кротамитон. У нас изборът на скабицидни средства не е голям и обикновено се заключава в бензил бензоат - Акарол/Скабин/Скабизол или локални мехлеми/лосиони на основата на сяра напр. "контра скабиес". Сярата е може би най-старото средство за борба с крастата, което все още се използва, но има противоречив успех и много странични реакции. Ако се касае за краста, непременно трябва да се погрижите за изпиране при висока температура и с добавка на дезинфектант на всички дрехи и завивки + гладене и проветряване на слънце.
Ето защо, крастата е уж "просто" заболяване, но често създава както диагностични, така и терапевтични затруднения. Посетете дерматолог за уточняване!
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1900
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Краста?!

Мнениеот sas » Съб Мар 05, 2011 12:20 am

Здравейте,
На приятелят ми му откриха краста и докторите му изписаха Акарол. На мен ми нямаше нищо, но трябваше да се мажа профилактично. Той се излекува, макар че понякога пак го сърби, но се лекува. А аз не се заразих, но ми излязоха малки пъпки на малките срамни устни и в близост до входа на влагалището, но не и навътре. Въпросът ми е - това може ли да е краста и ако е, подходящ ли е в такъв случай акарол? И ако не е подходящ може ли да ми кажете с какво да се третирам? Знам,че може да са гъбички, но освен сърбеж няма други признаци за гъбички(парене, бяло течение и т.н.).
sas
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Мар 04, 2011 11:56 pm

Re: Краста?!

Мнениеот ZdraveiGP » Съб Мар 05, 2011 12:38 pm

Здравейте,
Крастата може да се появи почти навсякъде, при мъжете често се засяга кожата на пениса и скротума и по този начин може да се е "прехвърлила" и при вас.
Все пак, диференциалната диагноза на това, което описвате е много широка - през инфекциозна - херпес, бактерии, гъби, до контактна и "псевдоалергична" реакция срещу използваните препарати за краста. Това може да се установи само с реален преглед + съответните микробиологични изследвания. Ако не е краста, лечението във вашия случай обикновено включва комбинирани препарати, които съдържат както антиинфекциозна/с-щу бактерии, гъби, вируси/, така и противовъзпалителна компонента/обикновено кортикостероид.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1900
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Краста?!

Мнениеот BebeBebovo » Сря Апр 20, 2011 1:23 am

Здравейте!

От 2-3 седмици имам сърбеж по цялото тяло. Бях изгоряла от слънцето на една почивка и мислех, че това е причинатаи не си обърнах много внимание. А и нямах никакви нередности по кожата. Последните дни започна да става по-зле. Едвам спя нощем. започнаха да ме сърбях пръстите на ръцете и краката, което знам, че е типично з акраста. Ходих на кожен лекар и той беше лаконичен с отговора. Смятам, че е краста, да пробваме да ви полекуваме, защото,а ко не е ще е ннещо по-сложно и сега с емажа с Акарол, 1ва вечер ми е, но е гадно, сякаш става по-зле. Четох, че трябв ада имам нещо като сивкави каналчета, цилиндрични, но а з нямам. Практически нямам нищо видимо, но като започна да се чеша се появяват едни дребни бели блъндички, малки пъпчици, като охапвания от комар, но по-дребни и след няколко часа изчезват. Обриват около дупето ми е най-силен. Дали всъщност е краста? Защо лекарят не беше категоричен, въпреки че казаха, че е мн добър специалист. Кога трябва да имам подобрение от този Акарол. Моля, помогнете ми! Направих си и някакви снимки, но не знам как да ги прикача тук
BebeBebovo
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Апр 20, 2011 1:15 am

Re: Краста?!

Мнениеот ZdraveiGP » Сря Апр 20, 2011 5:43 pm

Здравейте,
Най-вероятно знаете принципната схема за лечение на краста с Акарол, Скабин, Скабизол и т.н. препарати на основата на бензил бензоат. Обикновено лечението е в рамките на три дни, като първия ден болния се изкъпва добре и след това се маже от шията надолу НАВСЯКЪДЕ включително внимателно гениталиите/без лигавиците/. Това се повтаря общо 3 дни, обикновено без къпане, което е доста дискомфортно предвид специфичната миризма на бензил бензоата и изобщо. Всички профилактични мерки за предотвратяване на "пинг-понг" връщаща се инфекция и заразяване на околните също са в пълна сила - изваряване на бельо, дрехи постели на 90гр. в пералнята + белина където е приложимо + гладене и проветряне и т.н.
В интерес на истината има доста противоречиви резултати и лечението нерядко се повтаря в същата схема. В този случай, при повторни лечения, неприятното е, че може да се стигне до контактен дерматит или сенсибилизиране и алергична/псевдоалергична реакция. Тези състояния отново могат да се изявят с някакъв обрив и екзема и човек не знае всъщност излекувал ли е крастата или не и какво точно да лекува в последствие - крастата или дерматита от лекарствата за крастата.
Доверете се на лекуващия ви дерматолог - ако няма особен резултат, лечението за краста ще се смени до постигане на успех. Просто се въоръжете с търпение - няма накъде.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1900
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Краста?!

Мнениеот BebeBebovo » Чет Апр 21, 2011 12:40 am

Благодаря!
BebeBebovo
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Апр 20, 2011 1:15 am

Re: Краста?!

Мнениеот blade » Чет Юли 07, 2011 1:28 am

Здравейте!
Заразих се с краста, лекувах се с куп медикаменти... пъпчиците по пръстите и ръцете изчезнаха много бързо след третиране с Акарол.. да обаче на други места все още имам сърбежи.. изглежда, че състоянието се подобрява и изведнъж след разчесване на кожата всичко сякаш започва отначало... някак си съумявах да не се чеша може би за около седмица, но на мястото, където преди бяха подутините от крастата, си остават тъмни сивкави петна.. и щом ги разчеша се понадуват и стават пак кат пъпки..... това краста ли е все още или някакъв дерматит? не знам вече какво да правя.. минаха месеци от заразяването, какви ли не лекарства прилагах и все още няма решение на проблема :cry: моля помогнете!
Благодаря предварително!
blade
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юли 07, 2011 1:20 am

Re: Краста?!

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Юли 07, 2011 3:53 pm

Здравейте,
За съжаление едва ли може да помогнем чрез интернет - консултирайте се отново с дерматолог относно вероятния дерматит. Както споменах и в по-горните постове, понякога при повтарящи се курсове с антиакарозни медикаменти, се получават подобни най-често контактни дерматити, които трудно се различават от рецидив на крастата. Ако сте прилагали вече мек стероиден крем или антихстамини общо и локално, може би трябва да направите "почивка" от всякакъв тип лекарства и да ползвате само неутрални емолиенти за подпомагане регенерацията и успокояване на кожата - напр. Ексципиал липолосион неутрале и подобни. Кортикостероидните кремове могат да дадат точно такова изтъняване и хиперпигментация на лезиите при продължителна употреба и излагане на слънчева светлина.
При всички положения се консултирайте отново с дерматолог относно продължаващия проблем.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1900
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Краста?!

Мнениеот Ivan » Чет Дек 29, 2011 8:17 pm

Здравейте, моето заболяване е малко сложно . Първо на края на лятото ми се появиха червени широки петна , отидох на лекар и ми казаха че съм хванал Розов лишеи. След 2 месеца (през това време ужасен сърбеж по цялото тяло) отидох при друг който ми каза че това е краста (и че тя има много форми) , и започнах лекуване 4 дена с Акарол. След като спрях да се мажа с Акарол-а кожата ми явно не го понесе добре и започна да ме сърби и ми се появиха ситни червени пъпки по краката и ръцете . Искам да знам какво да правя защото знам че като отида на лекар ще ми каже че повтарям крастата. А не мисля че е краста защото знам как сърби крастата. (близо 3 месеца бях с нея) Благодаря ви предварително
Ivan
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Дек 29, 2011 8:08 pm

Следваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 3 госта

cron