Страница 1 от 1

Анемия или...?

МнениеПубликувано на: Нед Дек 17, 2017 9:10 pm
от milena2
Здравейте,

след направени кръвни изследвания ми дадоха да пия железен препарат с фолиева киселина и вит. Б12 - Феро - Фолгамма. Хемоглобинът ми е 129, еритроцитите - 4,37, всичко друго е в норма, вит. Б12 също, само желязото е 7,8 при норма от 9-30 и ЖСК ми е 35,2 при норма 44,8 - 71,7.
Морфология на еритроцитите - сл. изразена смесена анизотиза, пойкилоцитоза, ед. акантоцити, нормохромия.

Много ниска стойност на вит. Д - 13.

Започнах да губя чувствителност на крайниците, чувствам се много отпаднала, понякога едва се движа - залитам, политам...от тази безчувственост. Възможно ли е да се дължат на анемията или на ниския вит. Д?

Притеснява ме ниската стойност на ЖСК. Проблем ли е приемането на препарата. Доколкото разбрах при анемия желязото е ниско, а ЖСК е висок, а при мен не е така. И какво може да означава това?
Трябва ли да правя допълнителни изследвания?

Извинете ме, ако са глупави въпросите, но не разбирам много в тази сфера :)

Re: Анемия или...?

МнениеПубликувано на: Пон Дек 18, 2017 4:21 pm
от ZdraveiGP
Здравейте,
Според посочените стойности вие нямате анемия - 129 хемоглобин, с нормално количество еритроцити 4.37, ако са с нормално MCV/MCH/MCHC това не са показатели за анемия (120-160 за жени). Стойностите на серумното желязо при липса на анемия не могат да са 100% определящи за наличието или липса на латентен железен дефицит - причината е, че желязото може да "променя" концентрацията си в кръвта при определени условия. Желязото стои "натрупано" в определение клетки/тъкани на организма и "излиза" в серума при определени условия Т.е. може да имате достатъчно желязо в организма (запаси), но точно в този момент в серума/кръвта неговата концентрация да е по-ниска. Същото се отнася и за ЖСК. Намерете стари тестове - ако винаги сте с около 130 хемоглобин, може би няма нужда от прием на ферофолгама. Ако да речем хемоглобинът ви е бил по-висок - 140-150 и т.н., няма да ви навреди. "Запасите" на желязо се изследват чрез стойностите на феритин.
Все пак, колегата назначил ферофолгамма може да е имал други съображения - питайте.
Успех!

Re: Анемия или...?

МнениеПубликувано на: Чет Дек 21, 2017 6:24 pm
от milena2
Благодаря ви сърдечно за бързия отговор!

Re: Анемия или...?

МнениеПубликувано на: Чет Яну 11, 2018 9:20 pm
от milena2
Здравейте,

отново се включвам с надежда на отговор.
Желязо пих в минимално количество, до 15-30 мг на ден - смених го с Малтофер, защото Ферофолгама повлия много лошо на стомаха ми, но и с Малтофер се влошиха нещата. Последните 3 дни преди изследването пих желязо на билкова основа, 9 мг на ден.
Тези дни направих контролни изследвания. Хемоглобинът е 135 и всичко друго е в границите от кръвната картина, желязото - 32,5, ЖСК - 68,866 - предполагам високи са заради приеманото желязо. Морфология на еритроцитите - Нормохромия. Нормоцитоза.
Но феритинът е 5,2 при референтни стойности 15-150. Какво се прави в такъв случай? Как би могъл да се вдигне феритинът? Има ли храна, която би повлияла неговата стойност?
Ще се радвам на отговор.