Анемия или...?

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Анемия или...?

Мнениеот milena2 » Нед Дек 17, 2017 9:10 pm

Здравейте,

след направени кръвни изследвания ми дадоха да пия железен препарат с фолиева киселина и вит. Б12 - Феро - Фолгамма. Хемоглобинът ми е 129, еритроцитите - 4,37, всичко друго е в норма, вит. Б12 също, само желязото е 7,8 при норма от 9-30 и ЖСК ми е 35,2 при норма 44,8 - 71,7.
Морфология на еритроцитите - сл. изразена смесена анизотиза, пойкилоцитоза, ед. акантоцити, нормохромия.

Много ниска стойност на вит. Д - 13.

Започнах да губя чувствителност на крайниците, чувствам се много отпаднала, понякога едва се движа - залитам, политам...от тази безчувственост. Възможно ли е да се дължат на анемията или на ниския вит. Д?

Притеснява ме ниската стойност на ЖСК. Проблем ли е приемането на препарата. Доколкото разбрах при анемия желязото е ниско, а ЖСК е висок, а при мен не е така. И какво може да означава това?
Трябва ли да правя допълнителни изследвания?

Извинете ме, ако са глупави въпросите, но не разбирам много в тази сфера :)
milena2
 
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Дек 17, 2017 8:56 pm

Re: Анемия или...?

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Дек 18, 2017 4:21 pm

Здравейте,
Според посочените стойности вие нямате анемия - 129 хемоглобин, с нормално количество еритроцити 4.37, ако са с нормално MCV/MCH/MCHC това не са показатели за анемия (120-160 за жени). Стойностите на серумното желязо при липса на анемия не могат да са 100% определящи за наличието или липса на латентен железен дефицит - причината е, че желязото може да "променя" концентрацията си в кръвта при определени условия. Желязото стои "натрупано" в определение клетки/тъкани на организма и "излиза" в серума при определени условия Т.е. може да имате достатъчно желязо в организма (запаси), но точно в този момент в серума/кръвта неговата концентрация да е по-ниска. Същото се отнася и за ЖСК. Намерете стари тестове - ако винаги сте с около 130 хемоглобин, може би няма нужда от прием на ферофолгама. Ако да речем хемоглобинът ви е бил по-висок - 140-150 и т.н., няма да ви навреди. "Запасите" на желязо се изследват чрез стойностите на феритин.
Все пак, колегата назначил ферофолгамма може да е имал други съображения - питайте.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1836
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Анемия или...?

Мнениеот milena2 » Чет Дек 21, 2017 6:24 pm

Благодаря ви сърдечно за бързия отговор!
milena2
 
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Дек 17, 2017 8:56 pm

Re: Анемия или...?

Мнениеот milena2 » Чет Яну 11, 2018 9:20 pm

Здравейте,

отново се включвам с надежда на отговор.
Желязо пих в минимално количество, до 15-30 мг на ден - смених го с Малтофер, защото Ферофолгама повлия много лошо на стомаха ми, но и с Малтофер се влошиха нещата. Последните 3 дни преди изследването пих желязо на билкова основа, 9 мг на ден.
Тези дни направих контролни изследвания. Хемоглобинът е 135 и всичко друго е в границите от кръвната картина, желязото - 32,5, ЖСК - 68,866 - предполагам високи са заради приеманото желязо. Морфология на еритроцитите - Нормохромия. Нормоцитоза.
Но феритинът е 5,2 при референтни стойности 15-150. Какво се прави в такъв случай? Как би могъл да се вдигне феритинът? Има ли храна, която би повлияла неговата стойност?
Ще се радвам на отговор.
milena2
 
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Дек 17, 2017 8:56 pm

Re: Анемия или...?

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Яну 23, 2018 11:35 am

Здравейте,
Тези стойности на феритин показват ниски "запаси" от желязо. Ето защо при лекуване на анемия (вие нямате такава, но може би сте "предразположена") и при липса на противопоказания, желязо съдържащият препарат се приема още поне месец-два след нормализиране на хемоглобина, за да се "запълнят" тези запаси. 15-30мг е препоръчителната дневна нужда от желязо. Важното е то да е високо биоусвоимо, понеже в растителните източници например има не малко желязо, но понеже то е свързано в комплекси наречени фитати, това желязо не се усвоява пълноценно от организма. Трябва да има и съпътстващ внос на фолиева киселина и витамини група Б, Б12 и т.н. За съжаление желязосъдържащите препарати често имат подобни дразнещи странични ефекти, особено върху храносмилателната система, точно както се е случило при вас....
Храна изключително богата на високо биоусвоимо желязо, в пъти повече от телешкото месо е спирулина. Още по-добре е това да е жива спирулина и за щастие вече се предлага подобен продукт и в България - свежа паста от живи синьо-зелени микроводорасли спирулина, в чиято разработка участвам и аз. Живата спирулина е в пъти по-биологично активна от сухия аналог и конкретно във вашия случай може да бъде много полезна за подобряване и стимулиране на кръвотворенето, особено ако искате това да става с природни средства.
Потърсете повече за свежа спирулина в гугъл или на www.spirulina.bg
Цялата тема създава впечатление за "платена реклама", но и аз и вие знаете, че не е така.....Свежа спирулина е чудесен продукт, който е точно за хора борещи проблеми като вашите.
Успех и пишете какво се случва!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1836
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Анемия или...?

Мнениеот milena2 » Вто Яну 23, 2018 2:59 pm

Отново Ви благодаря сърдечно за отговора, докторе! Ще пиша по-нататък отново.

Гарантирам, че темата не е реклама!
milena2
 
Мнения: 4
Регистриран на: Нед Дек 17, 2017 8:56 pm


Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта