Епикриза

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Епикриза

Мнениеот hadgi » Пет Ное 17, 2017 5:01 pm

Здравейте,
Моля за помощ за разчитане на епикриза!
съпругът ми на 65г.от началото на октомври 2017г.е с температура около 37.5 и 38.5 до 39градуса.Пи антибиотик клеримед и гентамицин инж. След клеримеда имаше силни болки в ляво под ребрата 3-4 дни. На рентгенова снимка от 17.10 се видя бяло петно на ляв бял дроб и пулмолог го изпрати в болница-ПФО с диагноза плевро-пневмония. след една седмица лечение и снимката показва, че няма промяна, температура-има. След направен скенер епикризата бе нео пулмониум централис син и направление за бронхоскопия. В белодробна болница София след бронхоскопия епикирзата е:
Бронхологично изследване: гласни връзки подвижни. трахея и карина-без промени. Дясно-б.о. Ляво-гл.бронх е със свободни 1.5см.Инфилтрирани и стенозирани устия на ляв горен дял и ангажиране на устие на дялнодолов бронх.Направиха се фиброщипкови биопсии.
Хистологично изследване:- бронхиална стена с бронхиална мускулатура, бронхиални жлези, умерено изразени хроничен неспецифичен възпалителен процес, плоскоклетъчна метаплазия;
-фрагменти бронхиален епител, слуз с много неутрофили, еозинофили и плазматични клетки. При направени в дълбочина допълнителни срези на двата материала не се установиха други структури.
Морфологична диагноза: умерено изразен хроничен неспецифичен възпалителен процес, плоскоклетъчна метаплазия.
Ход на заболяването: 65 год.пациент, постъпил за диагностично уточняване по повод КТ данни, суспектни за пролиферативен процес на ляв бял дроб. От хистологичното изсл. не се постигна верификация на заболяването. Насочва се за гръден хирург за продължаване на диагностичния процес.
Рак ли е и имаме ли време за друга бронхоскопия/с пълна упойка/ или за торакоскопска биопсия на левия дроб. И кое от двете да предпочетем? Благодаря!
hadgi
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пон Сеп 18, 2017 1:56 pm

Re: Епикриза

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Ное 21, 2017 5:55 pm

Здравейте,
Едва ли някой ще може да ви даде адекватен виртуален съвет - доверете се на лекуващите гръдни хирурзи/пулмолози. Чудесно е, че засега тестовете не потвърждават първичната диагноза или процеса е в много ранен стадий. Личното ми мнение е, че би било добре да се действа максимално бързо и агресивно в диагностично-терапевтичен план. Ако трябва с хирургична интервенция с биопсия или нова бронхоскопия. Нещата трябва дефинитивно да се уточнят, защото терапията е коренно различна. Не търсете съвети в интернет, ще получите всякакви отговори и само ше се объркате. Във вашия случай действайте реално, ако трябва с второ мнение.
искрено ви желая късмет!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен


Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron