Притеснения

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Притеснения

Мнениеот Илuяn. » Вто Яну 05, 2016 7:25 pm

Здравейте,
Пише Ви един 18 годишен тийнейджър, който често се обезпокоява за здравето си. Не зная откъде да започна, но наистина искам мнение от специалист, по-скоро за успокоение и на мен, защото може би тази моя фикс идея комбинирана с някои симптоми ме кара трудно да се радвам на най-хубавите години от живота си.

Не съм си правил пълна кръвна картина от няколко години, както и други изследвания, защото не съм намирал за нужно. Напоследък обаче се появяват симптоми, които ме обезпокояват и бих искал и Вашето мнение по въпроса.
От няколко седмици не ми достига въздух и се налага да вдишвам дълбоко. Не съм пушач, но живея сред пушачи. В гърлото си усещам сякаш е заседнала някаква бучка, а до преди няколко дни, както говорех си чувах гласа сякаш излиза от дробовете. Нямам хрипове, нито кашлица. Няма храчки, нито кръв. Притеснява ме този недостиг на въздух. Преди една година имах проблем: будех се вечер и не можех да си поема въздух. След 15-20мин. това изчезваше.
Нямам други видими симптоми като отслабване, но не мога да кача килограми, въпреки че си хапвам редовно.
Четох и за тумора на дебелото черво, че често се наблюдава запек и диария. Това се случва и при мен, макар да не съм му обръщал кой знае колко внимание.

Освен това, когато започна да правя някаква по-силна физическа тренировка започва силно да ми се гади.

Това, което искам да питам е дали е възможно да е тумор на белия дроб, ларинкса или да има нещо подобно на дебелото черво и наблюдават ли се тези тумори при тийнейджъри на моята възраст? Страхувам се да си направя пълна кръвна картина или изследвания, защото ме е страх от резултатите. Затова искам мнение от Ваша страна и дали тези симптоми са притеснителни и говорят за нещо подобно на това, което си мисля!

Благодаря Ви предварително за отделеното време и много се надявам на скорошен отговор!
Илuяn.
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 9:42 pm

Re: Притеснения

Мнениеот eastman18 » Сря Яну 06, 2016 6:26 pm

Бучката която ти засяда се нарича Глобус хистерикус. Чувството за недостиг на въздух също е от нерви като глобус хистерикус. Все пак изчакай доктора да ти отговори, но аз имах абсолютно същите симптоми когато бях на твоите години!! И това беше началото на ада за мен защото оттогава живея на антидепресанти и хомеопатични препарати за нерви, защото иначе имам тежки симптоми...

Направи си ПКК за да ти изчезнат по-бързо симптомите като се успокоиш... Естествено си чел в нета за тумори както и аз направих тогава, освен това четох и за миокардит и бях решил че го имам. Даже ми бяха посиняли ноктите и ми причерняваше и отидох веднага за ЕКГ във ВМА, София и да видиш като ми каза кардиолога че всичко е наред, веднага се оправих... Много ядове ще имаш ако не спреш да се ровиш при такива заболявания. Мисля, че и д-р Петров ще се съгласи, че такива тумори обикновено се срещат при по-възрастни хора (доста над твоите и моите години).

разбира се доктора ще ме поправи ако греша!
eastman18
 
Мнения: 61
Регистриран на: Сря Дек 09, 2015 4:03 pm

Re: Притеснения

Мнениеот ZdraveiGP » Чет Яну 07, 2016 3:45 pm

Здравейте,
Наистина на вашата възраст би било крайно невероятно подобни симптоми да се дължат на някаква неоплазия/тумор. Сърдечно заболяване също е малко вероятно. Понякога подобни симптоми възникват на база респираторна инфекция с атипичен причинител, но в случая отново едва ли е така. Без да неглижирам състоянието, то наистина най-вероятно е свързано с психо-емоционални фактори. Освен глобус и чувство за задух, много често има и сърцебиене, изтръпване на ръцете, устните, панически атаки. Храносмилателната система е една от първите реагиращи на стрес - не случайно хората повръщат или имат коремни спазми в стресови ситуации. Такова редуване на запек/диария със спастична симптоматика често е свързано с т.нар. колон иритабиле - състояние много силно зависимо от психогенни фактори и нерядко лекуващо се с антидепресанти.
Предлагам ви да посетите лекар и да поговорите за тези проблеми. Аз бих назначил едни базови изследвания на кръв и урина, евентуално изследване на щитовидната жлеза, електрокардиограма, евентуално рентгенография на б.дроб и сърце и то най-вече за ваше успокоение. Сигурен съм, че резултатите няма да са притеснителни. Ако не се открие конкретна причина е добре да се срещнете с психолог/психиатър и да дискутирате проблемите - в това няма нищо срамно.
Искрено ви желая успех и пишете какво се случва.
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1866
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Притеснения

Мнениеот Илuяn. » Чет Яну 07, 2016 10:41 pm

Не знам как да Ви се отблагодаря, докторе! Няма как да скрия, че съм покъртен от поведението на някои лекари в държавата ни, но такива като Вас ме карат да искам да уча и работя тук и да вярвам, че бъдещето ще е по-добро.
Не спирайте да работите със сърце и душа и да давате от времето си на хората тук, защото Вие не сте просто лекар, а преди всичко - истински човек! Адмирации и дълбок поклон!

eastman18 - много благодаря и на теб! Много е важно, когато имаш подобен проблем да получиш и съвет от някой, който е минал по този път. Оттук-нататък щастлив живот с усмивки, повече време за приятели и забавления и само напред! А ПКК може да направя следващия месец! За успокоение и да се надяваме, че всичко ще е наред!
Илuяn.
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 9:42 pm

Re: Притеснения

Мнениеот Илuяn. » Вто Яну 19, 2016 8:16 pm

Здравейте, отново докторе!
Направих си ПКК и бих желал да споделя резултатите си с вас.

Име на теста Резултат Реф. стойности
WBC 10.6 3.5 - 10.5
HGB 152 140 - 180
RBC 4.82 4.5 - 6.2
HCT 0.46 0.40 - 0.54
MCV 96 82 - 98
MCH 31.6 27.0 - 33.0
MCHC 329 300 - 360
PLY 217 140 - 440
Глюкоза 4,07 2,8 - 6,2

Притеснява ме завишеното ниво на левкоцитите, въпреки че в лабораторията ми казаха, че всичко е наред, а личната лекарка също потвърди това. Да се притеснявам ли за нещо страшно при тези показатели?
Минах и през УНГ. Направи преглед на гърлото, ушите и носа и откри проблем в носа, от който каза, че най-вероятно се дължи недостига на въздух и понижения слух. Изписа ми капки и каза след 6 дни да се видим отново.

Бих се радвал на скорошно мнение и анализ на картината! Благодаря сърдечно!
Илuяn.
 
Мнения: 24
Регистриран на: Съб Май 11, 2013 9:42 pm

Re: Притеснения

Мнениеот ZdraveiGP » Сря Яну 20, 2016 11:34 am

Посочените стойности могат да се считата за нормални - такова гранично ниво на левкоцитите може да се наблюдава и при липса на болестен процес. След назначената терапия направете контролен преглед при УНГ. Според мен няма повод за притеснение - успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1866
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Притеснения

Мнениеот giori » Чет Авг 18, 2016 4:41 pm

Здравейте!

Да споделя и аз моя проблем.
На 27 години съм, не съм имала някакви психически травми, не бих казала, че имам стрес в ежедневието си.
От около месец съм с усещане за чуждо тяло в гърлото (при преглъщане и покой), което се мести ту вдясно, ту вляво (т.е. не го усещам само на едно определено място). Взимаха ми секрет от носа и гърлото и нищо не излезе. Ходих на УНГ в ИСУЛ и ми каза, че имам фарингит. Изписа ми Нексиум за стомаха, Аериус и Фариностим за смучене и още някакви неща за гаргари. След месец следване на това лечение нямам подобрение. Чудя се на какъв специалист да отида, явно причините може да са много и разнообразни? Ако имате някакъв съвет, бих била благодарна. Благодаря.
giori
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Авг 18, 2016 4:36 pm

Re: Притеснения

Мнениеот ZdraveiGP » Пет Авг 19, 2016 11:40 pm

Здравейте,
Направете контролен преглед при УНГ. Допълнително може да изследвате и щит.жлеза с хормонални/антителни тестове и ултразвук при ендокринолог.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1866
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Притеснения

Мнениеот nikolina » Нед Ное 05, 2017 5:21 pm

Здравейте! Искам да споделя и за своя проблем.. От почти 2 месеца постоянно усещам стягане в гърлото, болки в корема, но те са по 3,4 пъти на ден и сърцебиене.. Ходих за преглед на щитовидната жлеза няма ми нищо.. Преди да почна да чувствам тези неща един ден се бях разплакала много и след това през нощта се събудих почнах да повръщам и от тогава започнаха тези постоянни проблеми.. Къде трябва да отида моля да ми помогнете?
nikolina
 
Мнения: 3
Регистриран на: Нед Ное 05, 2017 5:16 pm

Re: Притеснения

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Ное 06, 2017 10:22 am

Здравейте,
Първо посетете лекар за общ преглед и запознаване с историята и спецификата на проблемите - кога, как са възникнали, каква е динамиката им, има ли съпътстващи заболявания, прием на медикаменти и т.н.
Да, проблеми с щит.жлеза могат да причинят подобни симптоми, но те могат да са свързани и с редица други състояния....Ето защо всичко диагностиката започнва с един внимателен разпит и обстоен преглед по системи. Най-вероятно причината отново са психогенни фактори, влияещи върху функционалността и моториката на храносмилателната система, която започва от гърлото/устата/хранопровода и т.н.
Все пак, посетете отново лекар, който да прецени състоянието с реален преглед. След първичния преглед, евентуално може да направите консулти с гастроентеролог и психолог/психиатър.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1866
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Следваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 2 госта