Кръвни изследвания

Уважаеми Потребители,
В този раздел ще се стремим да Ви ориентираме, относно здравни проблеми, които Ви вълнуват. Изказаните мнения НЕ МОГАТ да заменят реалния консулт с лекар! Спазването на добрия тон е гаранция, че ще получите компетентен отговор според съвременната добра медицинска практика.
Благодарим Ви!

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот krasimir » Пон Апр 08, 2019 9:06 am

Здравейте! Обръщам се към Вас с молба да погледнети кръвните ми изследвания. Не са назначени от лекар, а 1 път годишно на своя глава ги правя като профилактика. Това което ми направи впечатление и ме притесни са повишените лимфоците и ниските неутрофили. Отворих старите си изследвания от преди година - там също лимфоцитите са били повишени, но не чак толкова. Според Вас имам ли повод за притеснение и трябва ли да се обърна към специалист. На 52 години съм. Благодаря!
Хематология
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
СУЕ 20 mm/h < 25

ПКК 22 показателя
Левкоцити 7.1 G/L 3,5 - 10,5
Неутрофилни левкоцити-% L 35.5 % 44 - 76
Неутрофилни левкоцити-бр. 2.52 G/L 2,0-7,8
Еозинофилни левкоцити-% 2.49 % 0,00-6.00%
Еoзинофилни левкоцити-бр. 0.18 G/L 0.00-0,700
Лимфоцити-% H 49.70 % 20 - 40
Лимфоцити -бр. 3.52 G/L 0,6-4,1
Моноцити-% 10.90 % 3-13 %
Mоноцити-бр. 0.77 G/L 0,2-1,5
Базофилни левкоцити-% 1.39 % 0,00-2,00
Базофилни левкоцити-бр 0.10 G/L 0.00-0.2
Еритроцити 5.26 T/L 4,20 - 6,20
Хемоглобин 153 g/L 130 - 180
Хематокрит 0.47 L/L 0,37 - 0,55
Ср. обем на еритроцитите 88.8 fl 82 - 98
Ср. Hgb. конц. в ер. 29.2 pg 26.5-32.0
Ср. Hgb. съдърж. в еритр. 328 g/L 295-360
Девиация на ер. разпред. 11.5 % 11.5-14.5
Тромбоцити 244 G/L 130 - 440
Ср. обем на тромбоцитите 9.5 fL 6,5 - 11,5
Девиация на тромбоцитно разпределение 21.6 % 15.5-30.5
Тромбокрит 0.2320 L/L 0.0020-0.45

Биохимия
Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
Глюкоза 4.97 mmol/l 3.3-6.0

Креатинин 81.2 umol/l 50 - 133

Пикочна киселина 362 umol/l 200 - 420

Общ белтък 70 g/l 63-84

Албумин 45 g/l 35-55


Урея 4.80 mmol/l 1.7-8.3

Общ билирубин 15 umol/l < 21.0

Директен билирубин 4.8 umol/l < 8.0

ALP 62 U/l 30 - 150

АСАТ(ГОТ),АЛАТ(ГПТ),ГГТ*
АСАТ(ГОТ) 22 U/l < 44
АЛАТ(ГПТ) 29 U/l < 44
ГГТ 25 U/l 5 - 50

Калий 4.90 mmol/l 3.5-5.6

Натрий 139 mmol/l 135-152

Калций 2.51 mmol/l 2.12-2.62

Неорганичен фосфор 1.01 mmol/l 0.7-1.52, деца(children) 0,95-1,95

Желязо 20.30 umol/l М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0
krasimir
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Апр 08, 2019 8:52 am

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Апр 08, 2019 12:44 pm

Здравейте,
Не намирам клинично значими промени във вашите резултати. Лимфоцитите ви не са високи като общ брой, а като процентно съотношение спрямо неутрофилите (гранулоцитите). Това при нормален общ брой на белите кръвни клетки може да е нормална вариация. Все пак, понеже неутрофилите са на долната граница и са свързани предимно с неспецифичния имунитет, макар и теоретично, може да има склонност към повишени инфекции. Ако нямате оплаквания/по-чести инфекции/, това е по-скоро нормална вариация при вас. Може да се започне прием на подкрепящо имунитета средство напр. Спируфер Алфика 400мг. Като цяло в посочените резултати не намирам притеснителни стойности.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1946
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот krasimir » Пон Апр 08, 2019 1:15 pm

Благодаря Ви! Ще ви послушам за хранителната добавка.
krasimir
 
Мнения: 2
Регистриран на: Пон Апр 08, 2019 8:52 am

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот borqana » Пет Юни 07, 2019 2:22 pm

Здравейте! От службата по трудова медицини ни пуснаха профилактични изследвания. Моля , ако ви е възможно да ги погледнете, защото ми се струва че има няколко показателя, които не са в норма. Нямам оплаквания и съм на 41 години. Благодаря ви!
ПКК 5 diff
Левкоцити/WBC 4.9 G/L 4.4-11.3
Еритроцити/RBC 4.27 T/L 3.7-5.3
Хемоглобин/HGB 140 g/L 123-160
Хематокрит/HCT 0.41 L/L 0.36-0.5
Ср. обем на еритроцитите/ MCV 94.8 fl 80-96
Ср. Hgb концентрация в еритр./MCH 32.8 pg 22-33
Ср. Hgb съдърж. в еритр. /MCHC 346 g/L 295 - 360
Тромбоцити/PLT 216 G/L 170-394
RDW-SD 43 fl 37 - 54
RDW-CV/вариация на ер. р-ние 12.80 % 11 - 16
Девиация на тромбоцитното разпределение /PDW 11 % 11,0 -30,5
Ср. обем на тромбоцитите / MPV 10.1 fL 7.5-11,5
P-LCR 24.90 % 13 - 43
Тромбокрит / PCT 0.220 % 0,002 - 0,450
Неутрофилни левкоцити - бр. NEUT# 2.41 G/l 4-7
Лимфоцити -бр. LYM 1.90 G/L 0,6 - 4,1
Моноцити - бр. MONO# 0.37 G/l 0.2-1.1
Еозинофилни левкоцити - бр. EO# 0.18 G/l 0.1 -0,4
Базофилни левкоцити - бр. - BASO# 0.01 G/l 0,00-0,2
Неутрофилни левкоцити - % NEUT% 49.5 % 40-70
[b]Лимфоцити % - LYM% 39 % 20 - 40 [/b]
Моноцити -% MONO% 7.60 2-8
Еозинофилни левкоцити- % EO% 3.70 % 0,00 - 4,00
Базофилни левкоцити % - BASO% 0.20 % 0,00 -1.00
borqana
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Юни 07, 2019 2:15 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Юни 10, 2019 11:08 am

Здравейте,
Има лека тенденция за понижен брой на белите кръвни клетки (левкоцитите). Това може да е преходно явление и да няма клинично значение, особено при добро общо здраве и липса на оплаквания. Все пак, снижаването на левкоцитите може да се асоциира с по-голям риск от инфекции и имунен дисбаланс. Може би е удачно да се включи източник на витамини група Б и някакъв имуностимулатор. Иначе няма някакви тежки изменения в кръвната картина, които да навеждат за сериозен проблем. Добре би било, съшите параметри да се проследят в динамика, да речем след месец.
Успех!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1946
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот borqana » Пон Юни 10, 2019 11:20 am

много Ви благодаря за отговара! В действителност не си спомням от кога не съм боледувала. Погледнах някой стари изследвания и в тях, неутрофилите също са били с такива стойности, но в там референтните стойности почват от около 2, а не от 4 , както е тук
borqana
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Юни 07, 2019 2:15 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Пон Юни 10, 2019 11:32 am

Да така е...различните лаборатории имат различни референтни граници. Важното е, че се чувствате добре и нямате склонност към повтаряши се инфекции. Все пак, може би е добре да направите курс с Б витамини и имуностимулатор - и при вас бих препоръчал Спируфер Алфика 400мг за обща подкрепа.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1946
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот borqana » Пон Юни 10, 2019 11:35 am

а знаете ли дали може да се закупи тази добавка от аптека, или единствено он -лайн ? Витамини от група B- комплекс ли означава ?
borqana
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Юни 07, 2019 2:15 pm

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот ZdraveiGP » Вто Юни 18, 2019 1:25 am

Витамините група Б (Б комплекс) включват 8 витамина - принципно, добавките, които твърдят, че съдържат "Б комплекс", би трябвало да доставят всички тези 8 витамина....Допелхерц имат подобна добра формулировка.
Списък с локации, където можете да намерите продуктите на Alphyca има на адрес:
http://alphyca.bg/partniori/
Мисля че Спируфер може да се поръча през всяка една аптека, особено през тези, зареждащи от складовете на Софарма трейдинг.
Поздрави!
ZdraveiGP е Д-р Захари Петров
Управител на Медицинска Практика "Здравей"
Ние Ви изпращаме по-здрави ;), Вие предайте нататък!
За контакт/записване за консултации - моля, посетете www.zdraveigp.com
Аватар
ZdraveiGP
Администратор
 
Мнения: 1946
Регистриран на: Нед Мар 09, 2008 11:39 pm
Местоположение: София/Бургас/Шумен

Re: Кръвни изследвания

Мнениеот borqana » Пет Юли 12, 2019 1:37 pm

Здравейте отново! Послушах Ви и един месец по-късно отново си пуснах изследвания. Моля, да ми кажете дали този път всичко е наред и дали след време трябва да ги повторя отново. Благодаря Ви!
ПКК
LYM/Лимфоцити 2,40 G/L 0,600-3.40
RBC/Еритроцити 4,31 T/L М 4.2-6.2 Ж(F) 3.7-5.4
HGB/Хемоглобин 139 g/L M 140-180 Ж(F) 120-160
HCT/Хематокрит 0,41 L/L М 0.37-0.55 Ж(F) 0.35-0.44
MCV/Среден обем на еритроцитите 94,40 fl 76-98
MCHC/Средна концентрация на хемоглобин в еритроцита 342 g/L 300-360
RDW/Девиация на еритроцитите 0,13 0.110-0.160
LYM 0,40 0,10-0,50
MCH/Средно съдържание на хемоглобин в еритроцита 32,30 pg 26.5-32.0
MONO 0,08 0,00-0,12
WBC/Левкоцити 5,90 G/L 3.5-10.5
MPV/Среден обем на тромбоцитите 9,40 fL 5.9-12.2
PLT/Тромбоцити 198 G/L 140-440
MONO/Моноцити 0,5 G/L 0.00-0.90
NEU 0,52 0,37-0,80
NEU/Неутрофили 3 G/L 2,0-7.8
borqana
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пет Юни 07, 2019 2:15 pm

ПредишнаСледваща

Назад към Имам проблем...Моля, Помогнете!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 5 госта

cron